2020 E-ticaret Verileri

2020 Türkiye E-Ticaret Verileri

2020 yılında e-ticaret pazarı dünya genelinde hızlı bir yükselişe geçti ve belki de beş yılda geleceği noktaya bir yıl içinde ulaştı. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan tarafından 6 Nisan saat 11:00’de Youtube üzerinden gerçekleştirilen canlı yayın ile açıklanan Türkiye 2020 E-Ticaret Verileri büyük ilgi gördü. Bakan, dünya genelinde e-ticaret hacminin 2020 yılında %23 artış gösterdiğini belirtti. Bir buçuk saat süren canlı yayın sırasında açıklanan önemli e-ticaret verilerini bu yazımızda bir araya getirdik.

2020 yılında dünya genelinde e-ticaret ne kadar artış gösterdi?

Bakanın açıkladığı e-ticaret verilerine göre, 2020 yılında küresel perakende e-ticaret hacmi bir önceki seneye göre %23 artış ile 4,3 trilyon dolara ulaştı. Önümüzdeki üç sene içerisinde bu artışın daha da ivmelenerek mevcut seviyeye göre %50 civarında artış ile 6,5 trilyon dolara ulaşacağı öngörülmektedir.

Türkiye’de 2020’de e-ticaret ne kadar artış gösterdi?

E-ticaret her geçen gün alternatif bir ticaret metodu olmaktan çıkıp gündelik hayatın ve gündelik ticaretin parçası olmaktadır. Ülkemiz genelinde hızlı bir gelişim gösteren e-ticaret hem üreticiler hem de tüketicilerin artan ilgisi sayesinde hızlı yükselişine devam etmektedir. E-ticaret verilerinin resmi kaynaklar tarafından derlenip açıklanması sektör paydaşlarının mevcut durumu görebilmesi ve geleceğini planlayabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

6 Nisan 2021 itibariyle Türkiye genelinde e-ticaret faaliyetinde bulunan 256.861 işletme bulunmaktadır. 2019 yılında bu rakam 68.457 olarak kayda geçmiştir. Yani 2020 yılında, bir önceki yıla göre %275’lik bir artış gerçekleşmiştir. Bu artış, e-ticaretin Türkiye’de ne kadar dinamik bir şekilde geliştiğinin göstergesidir.

E-ticaret ile uğraşan işletmelerin %72’si sadece bir pazaryerinde (Trendyol, Hepsiburada ve N11 gibi) satış yaparken %14’ü iki pazaryerinde, %8’i üç pazaryerinde, %2’si de dört pazaryerinde satış gerçekleştirmeyi tercih etmektedir.

2020 yılı itibari ile Türkiye’de e-ticaret hacmi 2019 yılına göre %66 artış göstererek 136 milyar TL’den 226 milyar TL’ye yükselmiştir. Bu oran dünya ortalaması ile karşılaştırıldığında Türkiye’de e-ticaretin yaklaşık 3 kat daha hızlı geliştiri görülmektedir.

Sipariş adetlerine bakıldığında, 2019’da 1.366.000.000 adet siparişten 2020 yılında %68 artış ile 2.297.000.000 adete yükseliş kaydedilmiştir.

Ülkemizde perakende e-ticaretin toplam e-ticaret içindeki payı 2020 yılında %64 olarak gerçekleşmiştir.

E-ticaret hacminin genel ticarete oranı

2020 yılında e-ticaret ve genel ticaretin seyrine baktığımızda salgının başladığı dönemlerde genel ticarette düşüş görülürken e-ticarette anlamlı bir artış görülmüştür. E-ticaret harcamalarının GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) içindeki oranı 2019’a göre %51,8’lik önemli bir artış ile %4,1’e ulaşmıştır.

E-ticaret hacminin genel ticarete oranı ise 2019 yılında %9,8 iken 2020 yılında %15,7’ye yükselmiştir. Bu oran yıl içinde bazı aylarda (özellikle Mayıs ve Kasım aylarında) %19’a kadar yükselmektedir. Gelişmiş ülkelerde bu oran %12,3 civarındadır.

En fazla artış gösteren sektörler hangileri?

2020’de e-ticarette en fazla artış gösteren sektörler; %129 artış ile beyaz eşya, %38 artış ile giyim-ayakkabı-aksesuar, %56 artış ile elektronik, %61 artış ile yemek sektörü, %105 artış ile mobilya ve dekorasyon, %200’ün üzerinde artış ile süpermarket, %43 artış ile eğitim-danışmanlık, %100 artış ile çiçekçilik sektörü olmuştur.

E-ticaret firmaları hangi illerde faaliyet gösteriyor?

E-ticaret faaliyetleri gerçekleştirilen işletme sayısının en fazla olduğu ile %43 ile İstanbul’dur. Sırasıyla Ankara %9, İzmir %7, Bursa ve Antalya %4 ve Konya %2 ile takip etmektedir.

E-ticarette en çok tercih edilen ödeme yöntemleri

2020 yılı itibariyle 226 milyar TL’lik e-ticaret hacminin 138,4 milyon TL’si kartlı ödemeler ile, 80,4 milyon TL’si havale/EFT yöntemi ile ve 7,4 milyon TL’si ise kapıda ödeme yöntemi tercih edilerek gerçekleştirilmiştir.

Website ziyaretlerinin satışa dönme oranı nedir?

E-ticaret web sitelerinin toplam ziyaretçi sayılarına bakıldığında, site ziyaretlerinin e-ticaret satışına dönüş oranının %1,8 olduğu görülmektedir. Dünyada ise bu oran ortalama %2,6’dır. Türkiye’de e-ticarete duyulan güvenin ve mobil sitelerin kullanışlılığının hızla artması sayesinde aradaki farkın hızla kapanacağı öngörülmektedir.

E-ticaret alışverişlerinde mobil cihaz kullanım oranları

Ticaret bakanının açıklamalarına göre tüketicilerin %63’ü alışveriş yaparken ilgili e-ticaret sitelerinin mobil uygulamalarını kullanmayı tercih etmiştir. Mobil websiteleri üzerinden gerçekleştirilen alışveriş oranının da %12 olduğu göz önünde bulundurulduğunda tüketicilerin e-ticaret alışverişlerinde %75 oranla mobil cihazları kullanmayı tercih ettikleri görülmektedir.

Ortalama sepet tutarları ne kadar?

2020 e-ticaret verilerine göre kategoriler arası ortalama sepet tutarının 98,50 TL olduğu görülmektedir. Sektörlere bakıldığında; konaklama sektöründe bu rakam 2.558 TL, havayollarında 902 TL, giyim-ayakkabı-aksesuar sektöründe 223 TL, elektronikte 177 TL ortalama sepet tutarı görülmektedir.

Harcamaların %74’ü peşin ödeme, %26’sı ise taksitli ödeme olarak gerçekleştirilmektedir. Bu oran sektörler arasında farklılıklar göstermektedir.

Haftanın ilk günlerinde yüksek gerçekleşen hacim haftanın son günlerine doğru düşüş göstermektedir. Aylık bazda incelendiğinde e-ticaret hacminin 2020 yılının ikinci yarısında önemli bir artış gösterdiği gözlemlenmiştir. Kasım ayında düzenlenen kampanyaların bu artışta rolü büyüktür.

Bakan Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı’nın en önem verdiği konulardan birinin de e-ticaretin güvenli bir şekilde yapılmasına ilişkin altyapıların temin edilmesi olduğunu belirtti. Bu kapsamda e-ticaret sitelerinin kayıt altına alındığı ve bu sitelerin temel bilgilerinin kaydedilerek kamuoyu ile paylaşıldığını belirtti. Aynı zamanda, 2020 yılının Mart ayında yürürlüğe giren Ürün Güvenliği Kanunu‘na e-ticaretin de dahil edildiği, böylece e-ticarete konu ürünlerin piyasa gözetim ve denetiminin yapılabilmesi için gereken yasal altyapının da sağlandığı bildirildi.

E-ticaret verilerinin ışığında, pandeminin de etkisiyle sektörde yaşanan hızlı yükseliş ve e-ticaret altyapı sağlayıcılarının göstermiş olduğu hızlı gelişim sayesinde bireysel satıcılar, ve küçük işletmeler için büyük fırsatlar oluşmuştur. inVitrin bu noktada e-ticarete başlamak veya satışlarını artırmak isteyen girişimcilere sunduğu ücretsiz e-ticaret altyapısı ile e-ticaretin ülkemizdeki gelişimine katkı sağlamaktadır.


Ücretsiz E-Ticaret Sitenizi Şimdi Açın!

Şirket sahibi olmasanız bile, e-ticaret sitenizi dakikalar içinde açıp hemen satış yapmaya başlayın.