Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? 2021

Şahıs şirketi nasıl kurulur? sorusunu tüm detaylarıyla bu yazımızda yanıtlamaya çalışacağız. Şahıs şirketlerinin açılması da kapatılması da daha az bürokrasi ister. Bu yüzden bu işlemlerin yapılması hayli kolaydır. Dolayısıyla yönetilmeleri de kolay olmaktadır. Tek bir kişi tarafından bir şahıs şirketi kurulabileceği gibi birden fazla ortakla şahıs şirketi kurmak da mevcut yasa ve kurallarca mümkündür.

Eğer bir şahıs şirketinde ortaksanız yetkiler konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Şahıs şirketlerinde ortaklık payının devri öncesi ise tüm paydaşların onayının bulunması zorunludur. Bu yüzden tek başına alacağınız kararlar bile ortaklarınızı bağlar ve onaylarına sunulur.

Şahıs şirketi nasıl kurulur?

Şahıs şirketi kurmak için çeşitli kurallara bağlı olmak ve yasalarca belirlenen bazı zorunlulukları yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu konu hakkındaki gerekli bilgileri yazımızın ilerleyen kısımlarında size ayrıntılı şekilde vereceğiz.

Şahıs şirketi kurmanın avantajları nelerdir?

Şahıs şirketinin nasıl kurulacağından ayrıntılı bir biçimde bahsetmeden önce bu işe girişmeye kalkıştığınızda ne gibi avantajlara ve dezavantajlara sahip olacağınızı öğrenmek önem kazanmaktadır. Eğer bir şahıs şirketi kurmayı planlayan, yeni bir girişimciyseniz daha düşük iş hacmine sahip sektörlerde yatırım yapmak avantaj sağlayacaktır.

Kazancınız ve karınız arttıkça ödeyeceğiniz vergi de artacaktır. %22’lik dilimi aşacağınız konusunda kendinizden eminseniz limited şirketi kurmanız sizin için daha faydalı olacaktır. Aksi takdirde kazanç/vergi oranı sizin aleyhinize işleyebilir. Limited şirketlerde gelir vergisi %22 iken şahıs şirketlerinde ise bu vergi %20-40 arasında. Bu konuya özellikle dikkat etmenizde fayda var.

Şahıs şirketinde bir diğer avantaj da muhasebecinize yapacağınız ödemelerdir. Limited şirketlere göre daha az ödeme yaparsınız. Düşük cirolu işlerde muhasebecilere fahiş fiyatlarla ödemeler yapmanız gerekmez. Şahıs şirketleri bu açıdan biçilmiş kaftandır. Tabii, yukarıda belirttiğimiz vergi diliminde kalındığı sürece.

Dilimli ve kademeli vergi sisteminde şahıs şirketi sahibi olmanın avantajı çoktur. Ödemeler daha azdır. Bürokratik işler daha az sayıdadır. Kontrol kolaydır. Büyük başın büyük derdi olur atasözü ticarette tamamen gerçektir. Bu yüzden şahıs şirketlerinde nispeten çözülmesi daha kolay sorunlarla başa çıkarsınız.

Şahıs şirketlerinin bir diğer, belki de en önemli avantajı ise zamandan kazanacağınız tasarruftur. Şahıs şirketlerini kurmak da kapatmak da çok kolaydır. Pek fazla zaman ve uğraş gerektirmez. Strese ve efora sebep olmaz. Bu yüzden zamanınız da boş yere harcanmamış olur. Bir şahıs şirketini kapattıktan sonra en kısa sürede farklı bir sektörde farklı bir şirket açabilmeniz mümkündür.

Şahıs şirketi kurmanın dezavantajları nelerdir?

Her girişimde, hatta hayatın her alanında olduğu gibi bir şahıs şirketi sahibi olmanın da çeşitli dezavantajları vardır. Bu dezavantajların en büyük sebebi de işin başında yapılabilecek olan hesap hataları gelebilir. Bu yüzden şirketinizi açmadan önce her şeyi enine boyuna düşünmeniz şarttır.

Kazanacağınız ciro ve ödeyeceğiniz vergi konusunda orantısız bir durum yaşamamak için aniden limited şirkete dönme kararı alabilirsiniz. Bu da hem zamana hem de birçok evrak işine sebep olur. O yüzden gerek tek başınıza kuracak olun gerekse ortaklarınız olsun kusursuza yakın bir planlama yapmanız gerekmektedir.

Şahıs şirketlerinin karşılaşabileceği bir diğer sorun da bankalara kredi almaya gittiğinizde karşınıza çıkar. Özellikle kredi konusunda şahıs şirketlerinin itibarı listede biraz aşağıdadır. O yüzden kredi alma işlemlerinizde sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Bu da elbette can sıkıcı bir durumdur.

Sadece kredi değil, şirketiniz için sanal pos kullanma talepleri ve çeşitli ticari faaliyetler konusunda da bankalarda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Taleplerinizin reddedilmesi tek sıkıntınız olmaz. Uzun süren cevaplama süreleri reddedilmesinden daha beterdir, çünkü bir süre boyunca sizi hareketsiz bırakabilir.

Şahıs şirketi kuruluşu için gerekli belgeler nelerdir?

Şahıs şirketi kurmak için de tıpkı diğer şirket türleri gibi izlenmesi gereken bazı yolları bulunmaktadır. Bu yollardan bazıları diğerleriyle hemen hemen aynı olsa da bazılarıysa şahıs şirketi kurmak isteyenlere özeldir. Çeşitli resmi adımlar tamamlandıktan sonra kolayca bir şahıs şirketi kurulabilir.

Şahıs şirketi kurmanın diğer şirket türlerine göre daha basit olduğundan bahsetmiştik. Aynı zamanda şahıs şirketlerini kapatmak ve faaliyetlerini durdurmak da daha kolaydır. Sizden bazı evrak ve belgeler talep edilecektir. Bunları tamamladıktan sonra da başvurunuzu kolayca gerçekleştirebileceksiniz. Belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

– İşyerine ait kira sözleşmesi (mülk bizzat size ait ise tapu gerekli)
– İkametgah belgesi (bu belgeyi artık tamamen ücretsiz olarak E-Devlet üzerinden almak mümkün)
– İmza beyannamesi (imza beyannameleri Türkiye’de herhangi bir noterden alınabilmektedir)
– Nüfus Cüzdanı fotokopisi

Eğer bu sayılan belgelerin hepsi tamam ise geriye bir tek bir mali müşavir ile gerçekleştirilecek anlaşma kalmıştır. Mali müşavirle de anlaşmanızı yaptığınızda şahıs şirketi kurmak adına bütün işlemleri gerçekleştirmiş olursunuz.

Şahıs şirketiniz için bir mali müşavirle anlaşma sağlandığında kendisine noterden adınıza alınmış bir vekaletname sunmanız gerekmektedir. Bu sayede işlemleriniz en fazla üç gün içerisinde gerçekleşecektir. Mali müşavirin elinde olan vekaletname sürecin daha da hızlanmasını sağlayacaktır. Tabii her şey mali müşavir anlaşmasıyla son bulmamaktadır.

Mali müşavirle anlaşma sağlanıp tüm belgeler hazırlandıktan sonra sırada vergi dairesi yoklaması bulunmaktadır. Bu yoklama son adımlardan biridir ve belki de en önemli adımdır diyebiliriz. Çünkü, yoklama sonucunda herhangi bir pürüz çıkmazsa nihayet vergi levhanıza kavuşmuş olursunuz. Eğer bir eksiklik çıkarsa vergi levhanızı alamazsınız ve süreci yeniden başlatmanız gerekebilir.

Online şahıs şirketi kurarken de durum aynıdır. Sadece meslek ya da ticaret odası başvuruları yapılması gerekiyorsa bu başvurular yapılır. Online şahıs şirketi olsa da bazı durumlarda meslek odaları ve ticaret odalarına kayıt yaptırmak gerekebilir.

Şahıs şirketi resmi olarak kurulduktan sonra sıra şirket sahibinin ya da sahiplerinin bizzat yapmaları gereken işlere gelmektedir. Bunlar basit işlemlerdir. Örneğin, ilk adımda şirket adına kaşe bastırmanız gerekmektedir. Kaşe basit bir ayrıntı olarak görülse de bir şirketin olmazsa olmazları arasındadır.

Yapılması gereken diğer bir işlem de şirket adına açılacak banka hesaplarıdır. Bir ya da birden fazla bankada hesaplar açılabilir. Eğer internet üzerinden satış yapmak için bir E-Ticaret sitesi kurduysanız mali müşavir ödemeleriniz de dönemlik olarak gerçekleştirilmektedir.

Mali müşaviriniz ile yapacağınız anlaşmayla tüm faaliyetlerin takibi, gelir beyanı gibi konularda herhangi bir sorun yaşamamanız gerekir. Bu yüzden şirketin açılışı esnasında her konuda anlaşma sağlamalısınız. Çünkü, gelirler ve giderler bizzat mali müşavir tarafından takip edilecektir. Dilerseniz şirketinizde sizin adınıza mali müşavirle aranızda köprü olacak bir ön muhasebe uzmanı da istihdam edebilirsiniz.

Faturalar devlete beyan edeceğiniz evrakların en önemlisidir diyebiliriz. Artık birçok firma E-Fatura kullanmaktadır. Siz de şahıs şirketiniz adına E-Fatura kullanabilirsiniz. Bu hem kargo masraflarından tasarruf etmenizi hem de ödemelerinizi daha çabuk yapıp almanızı sağlar. E-Faturaları takip etmesi ve kaydetmesi de çok daha kolaydır. İrili ufaklı birçok firma artık tamamen E-Faturaya geçmiştir.

Şahıs şirketi türleri nelerdir?

Tüm şirketler gibi şahıs şirketleri de tüzel bir kişiliğe sahiptir. Şirketle alakalı ne varsa sahip ya da ortaklar sınırsız sorumluluğa sahiplerdir. Özellikle de şirketin gelirlerine olduğu kadar borçlarına karşı da. Şahıs şirketlerinde eğer ortaklar varsa sorumluluklar da eşit derecede paylaşılmış ve yasada da buna yer verilmiştir.

Türk Ticaret Kanunu şahıs şirketlerini 3 kategoriye ayırır. Bunlardan ilki tüm yetki ve sorumlulukların tek kişiye ait olduğu tiptir. Hissedar sadece bir kişidir ve şirketle alakalı kararlar da bir kişi tarafından verilir. Tek kişi şahıs şirketinin tam sahibidir.

İkinci tür, Kolektif Şahıs şirketleridir. Kolektif şirketlerde tüm ortakların eşit hak ve sorumlulukları bulunmaktadır. Kararların da elbette ortaklar arasındaki fikir birliğiyle alınması şirketin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.

Diğer Şahıs Şirketi türü ise Komandit Şahıs şirketleridir. Bu tür şirketlerde ise tüm ortakların değil belirli ortakların sınırsız yetki ve sorumlulukları bulunmaktadır. Burada pay sahiplerinin yüzdeleri önem taşımaktadır. Sorumluluğu sınırsız olan ortaklar komandite ortak olarak adlandırılır. Diğer paydaşlar ise komanditer ortak olarak adlandırılmaktadır.


Ücretsiz E-Ticaret Sitenizi Şimdi Açın!

Şirket sahibi olmasanız bile, e-ticaret sitenizi dakikalar içinde açıp hemen satış yapmaya başlayın.