E-ticaret nedir? Nasıl yapılır? Kesinlikle Bilmeniz Gerekenler

Daha önce e-ticaret terimini hiç duymamış olanlar için akla gelen ilk soru, e-ticaret nedir? Bu yazıda, tam olarak e-ticaretin ne olduğunu, bir e-ticaret işine nasıl başlanacağını, bir e-ticaret web sitesinin nasıl çalıştırılacağını ve çok daha fazlasını ayrıntılı olarak anlatıyoruz. E-ticaretle ilgileniyorsanız veya yalnızca “E-ticaret nedir?” sorusuna cevap arıyorsanız bu makale tam olarak sizin için.

E-ticaret nedir?

E-ticaret, “elektronik ticaret” ifadesinin kısaltılmış bir versiyonudur ve esasen çevrimiçi mal veya hizmetler için her türlü para birimi değişimini tanımlar.

E-ticaret, çevrimiçi satın alma veya satış yapmayla ilgili her şeyi kapsayan genel bir terimdir. E-ticaretin tanımı çok açık uçlu olduğu için (kelimenin tam anlamıyla çevrimiçi olarak her türlü mal veya hizmet alımını veya satışını içerir) var olan pek çok farklı türde e-ticaret işletmesi vardır. Bu makalede, e-ticaret işletme sahiplerinin e-ticaret işletmeleri yürütmeleri için mevcut olan farklı seçeneklere daha derinlemesine ineceğiz.

E-ticaret İş Modeli Türleri

Her şeyden önce, kendinize “E-ticaret nedir?” diye sorduğunuzda. Farklı e-ticaret işletmelerini tanımlamaya başlamanın en iyi yolu, onları mevcut e-ticaret iş modellerine ayırmaktır. E-ticaret iş modelleri üç ana kategoriye ayrılabilir:

  • Satılan ürünün türü
  • Ürünlerin kime satıldığı
  • Ürünlerin satıldığı yer

Şimdi bu üç tanımı daha derin inceleyelim:

Satılan ürünün türü

Her e-ticaret işletmesi, sattığı ürün türlerine göre farklılık gösterebilir. Herhangi bir e-ticaret işletmesinin satabileceği dört ana ürün vardır ve bunlar:

  • Fiziksel Ürünler
  • Dijital Ürünler
  • Hizmetler
  • İştirakler

Her bir çevrimiçi e-ticaret işletmesi, bu kategorilerden birine veya daha fazlasına sahip olabilir. Bu da temelde müşterilerine ne tür ürünler sattıklarını gösterir.

Bazı e-ticaret işletmeleri fiziksel ürünler satarlar; bu, işletmenin müşterilerine gönderdikleri gerçek somut ürünlere sahip olduğu ve müşterileri nakliye paketini açtıklarında dokunabilecekleri, hissedebilecekleri ve görebilecekleri fiziksel bir ürün olacağı anlamına gelir.

Dijital ürünler, e-ticaret işletmelerinin çevrimiçi olarak satabileceği bir şeydir, ancak müşterilerine gönderilebilecek gerçek bir fiziksel ürün değildir. Çoğu zaman, bir dijital ürün çevrimiçi olarak satın alındığında, müşteri, işletmenin müşteriye herhangi bir şey göndermesine gerek kalmadan dijital dosyaları hemen indirebilir.

İşletmeler, müşterilerinin çevrimiçi olarak satın alabileceği dijital veya yüz yüze hizmetler de sağlayabilir. Bu hizmetler, tasarım hizmetlerinden veya yayın hizmetlerine, ev geliştirme hizmetlerine veya köpek gezdirme hizmetlerine kadar her şeyi içerebilir. Fiziksel veya dijital bir ürün yerine hizmet sunan herhangi bir işletme bu kategoriye dahil edilebilir.

Son olarak, e-ticaret işletmeleri, bir satışı kolaylaştırmak için gelirlerinin bir kısmını kendilerine ödeyen bağlı kuruluş bağlantıları yoluyla da komisyon kazanabilirler. Bağlı kuruluş komisyonları kazanan e-ticaret işletmeleri, bloglar, web siteleri veya tüketiciler için çevrimiçi satılan ürünleri sergileyen web siteleri olabilir.

Ürünler kime satılır?

E -ticaret işletmeleri, ürünlerini kime sattığına göre ayırt edilebilir. Tüm ürünlerin tüketicilere satıldığını varsaymak yaygın bir düşünce olsa da, durum her zaman böyle değildir. Bazen “tüketici” başka bir işletme de olabilir.

E -ticaret işletmelerinin ürünlerini veya hizmetlerini sattıkları üç ana kategori şöyledir:

  • B2B: Business-to-Business yani İşletmeden İşletmeye anlamına gelir. Diğer işletmelere fiziksel veya dijital ürünler veya hizmetler satan e-ticaret işletmeleri bu kategoriye girer. Örneğin, bu, diğer işletmeler için malzeme veya ürün sağlayan imalatçıları veya tedarikçileri içerebilir.
  • B2C: Business-to-Consumer, yani İşletmeden Tüketiciye anlamına gelir. Tüketicilere fiziksel veya dijital ürünler veya hizmetler satan e-ticaret işletmeleri bu kategoriye girer. Buna, son tüketiciye ürün satan perakendeciler veya e-ticaret perakendecileri dahildir.
  • B2G: Business-to-Government, yani İşletmeden Devlete anlamına gelir. Devlet kurumlarına veya ajanslarına fiziksel veya dijital ürünler veya hizmetler satan e-ticaret işletmeleri bu kategoriye girer. Örneğin, bu, özel yazılım, ofis mobilyası, üniforma vb. sunan işletmeleri içermektedir.

Çoğu işletme ürünlerini genellikle bu kategorilerden birine satarken, e-ticaret işletmelerinin birden fazla tüketici kategorisine satış yapması tamamen mümkündür. E-ticaret işletmelerinin ürünlerini tam olarak kime sattıklarını anlamaları önemlidir çünkü bu, pazarlamaları, markaları, gönderim prosedürleri, biçimlendirmeleri vb. gibi önemli konuları etkiler.

Ürünlerin satıldığı yerler nerelerdir?

Son olarak, e-ticaret işletmeleri, ürünlerini müşterilerine satma şekillerine göre de farklı yollar izleyebilir. Bu seçenekler şunlardır:

  • Markalı E-Ticaret Mağazaları: Tamamen sizin sahip olduğunuz ve işlettiğiniz e-ticaret mağazalarıdır ve kendi ürünlerini kendi şartlarına göre müşteri tabanına satarlar. Siz de e-ticaret altyapısı inVitrin ile mağazanızı ücretsiz bir şekilde kurabilirsiniz.
  • E-ticaret Pazarları: E-ticaret işletmeleri, çevrimiçi pazarlar aracılığıyla da satış yapabilir. İşletme için bu, bir alışveriş merkezinde yer kiralamak gibidir. Alışveriş merkezi pazarlamayı yönetir ve insanları getirir, bu da tüccarların müşterileri mağazalarına getirmek için çok fazla zaman veya para yatırmaları gerekmediği anlamına gelir. Bununla birlikte, açılış saatleri, hangi ürünleri satıp satamayacakları gibi alışveriş merkezinin kurallarına uymak zorundadırlar.
  • Diyaloğa Dayalı Ticaret: Sosyal medyanın tüketicilerin günlük rutinlerinin önemli bir parçası olmasıyla, sosyal medya platformları tüketicilerin akışlarındaki gönderiler aracılığıyla alışveriş yapmalarını kolaylaştırıyor. Instagram, Facebook, Pinterest ve Snapchat, e-ticaret markalarının ürünlerini satabilecekleri ticaret seçeneklerine sahiptir.

Kendi E-Ticaret İşini Kimler Kurabilir?

Kısa cevap: Herkes kendi e-ticaret işini kurabilir. Herkes kendi kendine “E-ticaret nedir?” sorusunu sorarak haftalar, aylar ya da yıllar içinde işletmelerini kurabilir. Bazı e-ticaret işletmelerini başlatmak diğerlerinden daha kolaydır, bazı e-ticaret işletmesi sahipleri ilk başladığında diğerlerinden daha fazla endüstri bilgisine sahip olabilir, ancak e-ticaretle ilgili harika olan şey, herkesin biraz zamanı varsa kendi e-ticaret işini kurabilmesi, başlatabilmesidir.

E-ticaretle ilgili harika olan şeyler:

İşe başlama aşamasında çok fazla engel yoktur: Bunun anlamı, e-ticaret işinizi başlatmak ve yatırım yapmak için ne kadar az zamanınız veya paranız olursa olsun, mutlaka yapabileceğiniz bir şeylerin bulunmasıdır. Geçmişte online ticaretin olmadığı zamanlarda gerçek mekanda faaliyet gösteren bir işe başlamak için, girişimcilerin bir mağazayı kiralamak ve müşterilere satış yapmaya başlamadan önce envanter ve ekipmanı önceden satın almak için bir banka kredisi almaları gerekiyordu. Başarılı olmak için tek bir şansları vardı ve başarısız olurlarsa, büyük miktarda para kaybediyor ve bankalarla epey uğraşmak zorunda kalıyorlardı. E-ticaret ile envanter olmadan kendi işinizi kurabilir veya işletmenizi aylık cep telefonu faturanızdan daha az bir fiyata çevrimiçi olarak yürütebilirsiniz.

Sınırsız Kitleye Erişim: Gerçek mekanda faaliyet gösteren işletmelerde, satış yapabileceğiniz tüketici pazarı, yakınınızda bulunanlarla sınırlıdır. E-ticaret ile, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, nerede yaşarlarsa yaşasınlar hedef kitlenize  satış yapıp sınırları ortadan kaldırabilirsiniz. Bu, hedef pazarınıza gerçekten odaklanabileceğiniz ve ne kadar spesifik olursa olsun nişinize satış yapabileceğiniz anlamına gelir.

Doğru kaynaklarla herkesin bir e-ticaret işletmesi sahibi olabileceğine gerçekten inanıyoruz. Üstelik normalde çalıştığınız işten ayrılmanıza da gerek yok. Dilediğiniz an bir şeylere başlayabilirsiniz. Bir e-ticaret sitenizi kurmak çok değerli dersler verir ve kendi tam teşekküllü e-ticaret sitenizi kurmaya tam olarak hazır olmasanız bile atabileceğiniz birçok adım var.

Kendi E-Ticaret İşletmenizi Kurmanın Artıları ve Eksileri

Her şeyde olduğu gibi, kendi e-ticaret işinizi başlatmak bir dizi avantaj ve dezavantajla birlikte gelir. “E-ticaret nedir?” ve aslında kendi e-ticaret sitenizi kendiniz için kurup kurmayacağınızı bilmiyorsanız, avantaj ve dezavantajları önceden bilmek yararlıdır, böylece sizin için uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Kendi e-ticaret işletmenizi kurmanın artıları

  • Sıfırdan Bir Şey Oluşturma: E-ticaret ile fikir, bilgi ve ilham alma ve bunları kendi işinizi sıfırdan kurmak için kullanma yeteneğine sahip olursunuz.
  • Dünyanın Her Yerinde Kitlenizle Bağlantı Kurma: Satış yapabileceğiniz müşteriler söz konusu olduğunda, tek bir alan veya bölgeyle sınırlı değilsiniz; tüm dünyadaki müşterilere satış yapabilirsiniz.
  • Kendi Patronunuz Olma: Kendi işinizi kurduğunuzda kendi patronunuz olabilir ve işinizin vizyonunu hayata geçirme özerkliğine sahip olabilirsiniz.
  • Çevrimiçi, Çevrimdışı ve Her Yerde Satış Yapma: Tek bir alanla sınırlı değilsiniz. Gerçek mekanda faaliyet gösteren bir işletmeniz ve çevrimiçi bir işletmeniz olabilir. Festivallerden tutun pop up’lara kadar büyük bir satış alanınız olur.
  • Her Yerden Çalışabilme: Bir wifi bağlantınız olduğu ve bazı sistem ve süreçleriniz otomatik olduğu sürece, istediğiniz zaman istediğiniz yerden çalışma özgürlüğüne sahipsiniz.

Kendi e-ticaret işletmenizi kurmanın eksileri

  • Fiziksel Vitrin iniz Olmaz: Çoğu e-ticaret işletmesi yalnızca çevrimiçi olarak çalışır ve bunun avantajları vardır, ancak fiziksel bir vitrininiz olmadığında ilk trafiği elde etmek veya mevcut müşterilerle bağlantı kurmak bir engel olabilir.
  • Müşterilerinizle Yüz Yüze Görüşme Olmaz: Müşterilerinizi yüz yüze göremeyeceğiniz için, onlarla kişisel olarak bağlantı kuramazsınız, bu nedenle çok kişisel bir marka oluşturmak için daha büyük yollara başvurmanız gerekir.
  • Rekabet çoktur ve Kalabalık Bir Piyasadır: İnternette çok fazla rekabet var ve e-ticaret işletmelerinizi diğerlerinden ayırmak zor olabilir. Kalabalıktan sıyrılmak için e-ticaret işletmenizin diğerlerinin sunmadığı bir şey sunması gerekir; bu hizmet, seçim, fiyat, çeşitlilik, marka veya başka bir şeye dayalı olabilir.
  • Zaman ve Para: Sonuçta internet üzerinden de olsa bir işletme kuruyorsunuz ve bunun için belli bir sermaye ve vakte ihtiyacınız var.
  • Öğrenme Aşaması: Bir iş kurmak, bir web sitesi yapmak, bir marka oluşturmak, müşteri odaklı bir yapı oluşturmak vb., Nasıl doğru bir şekilde yapılacağını öğrenmek zaman ve çaba gerektirir, bu yüzden ilk başta kesinlikle bir öğrenme aşamasından geçmeniz gerekebilir.

Kendi E-Ticaret İşinizi Nasıl Kurabilirsiniz?

Günümüzde E Ticaret işletmesi kurmak artık çok kolaydır. “E Ticaret nedir?” sorusunu sormaya başladıysanız ilk adımı atmışsınız demektir. Kendi e-ticaret sitenizi kurmanıza yardımcı olacak pek çok kaynak var. Tabii işe başlamadan önce belirli adımları tamamlamanız gerekir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Bir Ürün Fikri Bulun: Bir e-ticaret işi başlatmak için müşterilerinize satacağınız bir ürüne ihtiyacınız olacak. Bu herhangi bir şey olabilir ve yukarıda listelediğimiz gibi fiziksel bir ürün, dijital bir ürün, bir hizmet veya hatta seçilmiş bağlı kuruluş bağlantıları olabilir.

İşinizi Planlayın: Bir sonraki adım, bir plan oluşturmaya başlamaktır. E-ticarette yeniyseniz, e-ticaret sitenizi oluşturmanın göz önünde bulundurmayı bilmediğiniz bazı yönleri olabilir, bu nedenle araştırmanızı iyi yapın.

Bir E-Ticaret Platformuna Kaydolun: Satmak için bir ürün bulduktan ve işinizi dikkatlice planladıktan sonra, bir sonraki adımınız bir e-ticaret platformuna kaydolmaktır, böylece çevrimiçi olarak web sitesinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

E-ticaret birbirine bağlı birçok alanın bir arada yönetilmesini gerektiren bir süreci içermektedir. Ücretsiz e-ticaret altyapısı inVitrin‘i kullanarak kuracağınız e-ticaret sitenizde sizin için birçok konu düşünülmüş ve çözümler üretilmiş olacaktır. inVitrin ile nasıl e-ticaret sitesi kurulacağını daha detaylı bir şekilde öğrenmak isterseniz “inVitrin ile Ücretsiz E-Ticaret Sitesi Kurmak” başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Kendi web siteniz üzerinden satış yapmadan önce de güzel ve çekici bir web sitesi tasarımına ihtiyacınız vardır. İnsanlar aradıklarını kolayca bulmalıdır. Bunun yanında göze de hoş gelen bir dizaynı olmalıdır. Ücretsiz e-ticaret altyapısı inVitrin ile bir mağaza kurmaya karar verirseniz, tasarım ile ilgili endişe duymadan e-ticaret hayatınıza başlayabilirsiniz. inVitrin mağaza tasarımını merak ediyorsanız örnek mağazamıza bakabilirsiniz.

Ne Tür E-Ticaret İşine Başlayabilirsiniz?

Kendinize “E-ticaret nedir?” diye sormayı bırakmanın zamanı geldi. ve kendinize şu soruyu sormaya başlayın: “Ne tür bir e-ticaret işi başlatabilirim?” Bu makaleyi bu noktaya kadar okuduğunuza göre, herkesin kendi e-ticaret siteni kurabileceğini artık biliyorsunuz.

Konu işe başlamaya geldiğinde herhangi bir opsiyonu seçmeniz mümkün.

  • Fiziksel bir ürün, dijital ürün, hizmet veya satış ortağı bağlantısı olsun, tüketicilere satabileceğiniz bir şeye sahip olun.
  • Bu makalenin önceki bölümlerinde bahsettiğimiz e-ticaret platformları gibi, ürününüzü satabileceğiniz çevrimiçi bir yere sahip olun.

Satacağınız bir ürününüz ve onu satabileceğiniz bir yeriniz olduğu sürece kendi e-ticaret işinizi başlatabilirsiniz.

E-ticaret İşletmeniz için Ürünleri Nereden Sağlamalısınız?

E-ticaret siteniz için ürün tedariki, kendi e-ticaret sitenizi kurarken bir sonraki en önemli adım olacaktır ve bu, büyük ölçüde satış yapmayı seçtiğiniz e-ticaret iş modeline bağlıdır. 4 ana e-ticaret iş modeli vardır ve her biri ürünlerinizi nasıl tedarik edeceğinizi belirler:

  • Kendi ürünlerinizi oluşturmak
  • Kendi ürünlerinizi başkasına imal ettirmek
  • Ürünlerinizi toptancıdan almak
  • Drop Shipping kullanmak

Kendi ürünlerinizi oluşturmak

Ürünlerinizi oluşturmayı seçerseniz, ürünlerinize hayat verebilmek için tüm malzemelerinizi tedarik etmekten sorumlu olacaksınız. E-ticaret mağazanız için ürün oluşturmanın temel zorluğu, ürünlerinizi yapmak için gereken süre, ürünlerinizi yapmak için malzeme tedariki ile ilgili maliyet ve zorluk ve işinizi ölçeklendirmenin ne kadar zor olabileceği ve ürünleriniz için talep artmasıdır. Bunlar sizi zorlayabilir.

Kendi ürünlerinizi başkasına imal ettirmek

Ürünlerinizi imal ettirmeyi seçerseniz, ürünlerinizi üretebilecek bir üretici bulmanız gerekecektir. Bu işi güvenilir ve işinin ehli kişi ve kuruluşlara emanet etmeniz gerekmektedir.

Ürünlerinizi toptancıdan almak

Ürünlerinizi toptancılardan temin ederken, ürünlerinizi kendiniz üretmek zorunda kalmadan toplu olarak satın alabileceksiniz.  Çevrimiçi mağazanızda satmayı düşündüğünüz ürünleri satan toptancıları bulmak için biraz araştırma yapmalısınız.

Drop Shipping kullanmak

Minimum sipariş miktarlarını önceden karşılamak göz korkutucu geliyorsa veya sadece envanteri depolamak veya ürünleri sevk etmek zorunda kalmama esnekliğini istiyorsanız, o zaman stoksuz satış sizin için ideal iş modeli olabilir. Drop shipping stoksuz satış modelidir.

Bir E-ticaret İşine Başlamak İçin Ne Kadar Bütçeye İhtiyacınız Var?

Bu sorunun net bir cevabı yoktur çünkü e-ticaret söz konusu olduğunda birçok değişken vardır. Her e-ticaret işi yalnızca onu başlatan girişimcilere bağlı olduğundan, e-ticaret işletmeleri gerçekten herhangi bir bütçeye göre inşa edilebilir. İlk e-ticaret sitenizi kuran bir girişimci iseniz ve çalışmak için yalnızca küçük bir bütçeniz varsa, bir stoksuz satış işi başlatabilirsiniz. Alınan siparişe göre ürünlerinizi temin edebilirsiniz.

Diğer durumlarda, bütçeniz tamamen neyle çalışmanız gerektiğine ve mali durumunuzu nasıl tahsis etmek istediğinize bağlıdır. Mali durumunuzu kontrol altında tutmak için bir muhasebeci ile çalışabilirsiniz.

E-ticaret İşletmenizi Nasıl Büyütürsünüz?

“E-ticaret Nedir?” sorusunu sordunuz. E Ticarete adım attınız. Sıradaki soru ise “İşimi nasıl büyütürüm?” olmalı. Bu artık son adımdır. Bir e-ticaret sitenizi büyütmenin birçok yolu vardır, ancak ana yollardan ikisi trafik ve dönüşümlerdir. E-ticaret mağazanıza ne kadar çok trafik gelirse, muhtemelen o kadar çok dönüşüm elde edersiniz, bu da daha fazla gelir ve dolayısıyla daha fazla kâr anlamına gelir.

Trafik + Dönüşümler = Gelir ve Kâr!

Mağazanızın trafiğini artırmanın sonsuz sayıda yolu vardır. Ancak en başarılı yollardan biri müşterilerinize sadece rakamlar değil, gerçek varlıklar gibi davranmaktır. Rakamlara ve ne kadar gelir elde ettiğinize çok fazla odaklanırsanız, e-ticaret sitenizin her şeyi değerli kılan en önemli yönünü gözden kaçırabilirsiniz, bu da müşterilerinizdir.

Açıkçası, mağazanıza hızlı bir şekilde trafik çekmek, yeni olduğunuzda ve sadece temelinizi bulduğunuzda ayakta kalmanıza yardımcı olur. Müşterinizin hayatına nasıl değer katabileceğinizi bilmek hem trafiğin artmasına hem de onların tekrar alışveriş yapmasına yardımcı olabilir. Kendi sosyal çevrelerinde de sizden bahsetmeleri işinize yarayacaktır.

E-ticaret mağazanıza hızlı bir şekilde trafik çekmek ve ürünleriniz veya mağaza lansmanınız hakkında insanların kulağına bir şeyler çalınmasının en hızlı yolu bir çekiliş düzenlemektir. E-ticaret mağazanıza daha fazla trafik getirmeye başladığınızda, dönüşüm oranınız organik olarak artacaktır.

Sonuç

“E-ticaret nedir?” diye merak ederek bu makaleye gelmiş olabilirsiniz. Bu kapsamlı gönderide sağlanan tüm bilgilerin size e-ticaretin ne olduğu ve kendi e-ticaret sitenizi başlatmak için hangi seçeneklerin mevcut olduğu konusunda kapsamlı bir fikir vermesini umuyoruz.

Artık kendi e-ticaret işinizi kurmak, başlatmak ve büyütmek ve kendiniz için girişimcilik yolculuğuna başlamak için tam donanımlısınız. Bir e-ticaret sitenizi başlatmak herkes için gerçekten mümkündür.


Ücretsiz E-Ticaret Sitenizi Şimdi Açın!

Şirket sahibi olmasanız bile, e-ticaret sitenizi dakikalar içinde açıp hemen satış yapmaya başlayın.