Online satışta ürünlerin fiyatı nasıl belirlenir? Nelere dikkat edilmeli?
Aklınızda harika bir iş fikri var. Tüm parçalar yavaş yavaş yerine oturmaya başlıyor. Online mağazanızı açıp satış yapmaya neredeyse hazırsınız. Tebrikler! Mağazanızı açtıktan sonra ürünleriniz için mükemmel fiyatı belirleyene kadar muhtemelen birkaç farklı fiyat denemek zorunda kalacaksınız. Bu yazımızda fiyatlama konusunda dikkat etmeniz gereken noktalara değinecek ve faydalı önerilerde bulunacağız.
Rakiplerinizi ve ürünlerini inceleyin
Fiyat belirlemenin en kolay yolu rakiplerinizin hali hazırda satmakta olduğu benzer ürünlerin fiyatlarını incelemektir. Rakipleriniz farklı alışveriş platformlarında satış yapıyor, hatta her platforma özel fiyatlar giriyor olabilir. Zaman ayırıp ortalama bir fiyat çıkarmaya çalışın. Bu satıcılar sizden daha uzun zamandır piyasada ve işin zor kısmını sizin için yapmış olabilirler. Tekerleği baştan icat etmeye gerek yok. Ancak, rakiplerin fiyatlarını direkt olarak kopyalamak iyi bir fikir değildir. Sizin ürününüz benzersiz ve fiyatı da kendine özel olmalı. Benzer ürünlerin fiyatlarını not edip, daha mantıklı kararlar vermek için bir araç olarak kullanın. Kim bilir? Belki de insanlar sizin ürününüze daha fazla ödemeye razı olabilir.
Google’da arayın. Örneğin; el yapımı seramik dekorasyon ürünleri mi üretiyorsunuz? Google’da arayın ve birkaç sayfa ilerleyerek başka kimlerin benzer ürünleri ne kadar fiyat ile sattığına bakın.
Biraz daha derine inin. Rakiplerinizin satış yapıyor olabileceği diğer pazar yerlerini ziyaret edin ve bu sitelerin arama çubuklarını kullanarak ilerleyin.
Nakit akışınızı ve maliyetlerinizi iyi hesaplayın
Fiyat belirlemenin en kolay yolu rakiplerinizin hali hazırda satmakta olduğu benzer ürünlerin fiyatlarını incelemektir. Rakipleriniz farklı Sattığınız her ürün karşılığında kazandığınız para, aynı üründen iki tane üretebilecek ve cebinize de bir miktar ekstra para kalabilecek kadar olmalı. Kulağa hoş geliyor değil mi? Tabii ki evdeki hesap çarşıya uymayacak. Satış yapmaya başladığınızda, önceden hesaplayamadığınız bazı masraflara katlanmak zorunda kalacaksınız. Ama merak etmeyin bu masrafların bazıları sizi ilgilendirirken, bir kısmı ise müşterileriniz tarafından karşılanacak. Her halükarda bu beklenmedik masraflar için önceden önlem almanız gerekiyor.
Örneğin, müşterileriniz Türkiye’nin herhangi bir yerinden olabilir. Bazı satıcılar tüm kargo masraflarını müşteriye ödetirken bazıları masrafı paylaşıp bu durumu bir pazarlama aracı olarak kullanmayı tercih eder. Hatta bazı durumlarda kargo bedava bile verilebilir.
Diğer bir faktör ise vergiler. Eğer bir şahıs şirketi veya Ltd. sahibiyseniz kazandığınız gelir üzerinden vergi ödemeniz gerekir. Bu durumda vergi masraflarınızı da satış fiyatına yansıtmalısınız.
İndirimler ve Promosyonlar
Fiyat belirlemenin en kolay yolu rakiplerinizin hali hazırda satmakta olduğu benzer ürünlerin fiyatlarını incelemektir. Rakipleriniz farklı Anneler günü, babalar günü, sevgililer günü veya Salı günü hiç farketmez. Satışları artırmak için indirim kozunu kullanmak her zaman iyi bir fikirdir. Ama dikkat! İndirim oranını belirlerken maliyetlerinizi her zaman göz önünde bulundurmalısınız. Çok sık indirim kampanyası düzenlemek de müşteriler gözünde imajınızı zedeleyebilir. inVitrin, indirim kodları oluşturmanız ve mağaza geneli indirim kampanyaları başlatmanız için ihtiyaç duyduğunuz tüm araçları size sunmaktadır.
İndirim Kuponları. Yüzdelik oranlar ile indirim sağlayan kodlar (%15, %25 gibi) yüksek meblağlı ürünlerinizin satışını kolaylaştırabilir. Diğer yandan mevcut müşterilerinize email ile indirim kodları göndererek ikinci alışverişlerini yapmaları için onları teşvik edebilirsiniz.
Ürün Setleri. Eğer A, B ve C ürünleri sıklıkla birlikte satın alınıyorsa bu ürünleri 3’lü bir set halinde, bir miktar indirimle sunmak satışlarınızı anlamlı şekilde artırabilir. Örneğin; her ürünün fiyatı 30 TL ise, 3’ü bir arada 25 TL’ye sunulabilir. Bu yöntem ortalama sepet tutarını artırmak için kullanılan en klasik ve etkili yöntemlerden biridir.
Esnek olun
Fiyat belirlemenin en kolay yolu rakiplerinizin hali hazırda satmakta olduğu benzer ürünlerin fiyatlarını incelemektir. Rakipleriniz farklı Anneler günü, babalar günü, sevgililer günü veya Salı günü hiç farketmez. Satışları artırmak için indirim kozunu kullanmak her zaman iyi bir fikirdir. Ama dikkat! İndirim oranını belirlerken maliyetlerinizi her zaman göz önünde bulundurmalısınız. Çok sık indirim Birçok farklı faktör satışlarınızı etkileyebilir. Eğer satışlarınız düşükse paniklemeyin, bu geçici bir durum olabilir, mevsimsel bir durum olabilir veya ürünlerinizin fiyatından bağımsız başka bir problem olabilir. Online mağaza sahiplerinin sıkça yaptığı bir yanlış, satışlar düşük olduğunda ilk aksiyon olarak fiyatları düşürmektir. Ancak bu çoğu zaman yanlış bir harekettir. Fiyat haricinde birçok değişken vardır ve durumu çok iyi analiz etmelisiniz. Bunun için de öncelikle ürününüzü, pazarı, rakiplerinizi ve müşterilerinizi iyi tanımalısınız.
Elbette en iyi yöntem daha mağazanızı açmadan fiyatlarınızı belirlemenizdir. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Yukarıda bahsettiğimiz konular, herhangi bir aşamada ürünlerinizin fiyatını belirlerken faydalanabileceğiniz bilgilerdir. Deneyin, sabırlı olun, sonuçları iyi gözlemleyin. inVitrin online mağaza yönetim paneliniz ile ziyaretçi sayısı, satış rakamları ve diğer bazı faydalı istatistik ve raporlara kolayca ulaşabilirsiniz.