e-ticaret verileri

Bilmeniz Gereken E-Ticaret Verileri

E-ticaret ile uğraşan herkesin bilmesi gereken en güncel e-ticaret verilerini bu kapsamlı yazımızda bir araya getirmeye çalıştık. Bu yazımızda e-ticaret alanında onlarca farklı güvenilir kaynaktan toplanan veriler anlaşılabilir ve kolay tüketilebilir bir formatta sunuluyor. Özellikle 2021 yılında büyüme hızını katlayarak artıran e-ticaret önümüzdeki yılların en gözde gelir kapısı olacak. Bireysel üreticilerden büyük işletmelere her kesimden oyuncu e-ticaret pastasından pay almaya çalışırken sektör de hızla büyüyerek satış yapan firmaları mutlu ediyor.

Öne çıkan e-ticaret verileri

– 2020 yılı itibariyle dünya genelinde 2 milyardan fazla insan internet üzerinden alışveriş yapıyor.
– 2040 yılında tüm alışverişlerin %95’inin internet üzerinden yapılacağı öngörülüyor.
– ABD’deki internet kullanıcılarının %80’den fazlası en az bir kez internet üzerinden alışveriş yaptıklarını belirtmiş.
– Dünya çapında 12 milyon ila 24 milyon arasında e-ticaret sitesi bulunuyor.
– 2021 yılında mobil cihazlar ile yapılan alışverişin toplam e-ticaret hacminin %73’üne ulaşacağı öngörülüyor.
– Tüketicilerin %85’i internetten bir şey almadan önce arama motorlarını kullanarak araştırma yapıyor.

Bilinmesi gereken e-ticaret verileri

Aşağıda maddeler halinde paylaştığımız önemli e-ticaret verileri işinizi tanımanız ve geliştirmeniz için size ışık tutacak.

1. 2020 yılında 2 milyardan fazla kişinin internetten alışveriş yapacağı bekleniyor.

Online alışveriş yapan kişi sayısının 2020 yılında dünya çağında 2,05 milyar kişiye ulaşacağı öngörülüyor. Bu, dünya nüfusunun 4’de 1’i demek. 2014 yılında bu rakam 1,32 milyar kişiydi ve 2021 yılında 2,14 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. Daha geniş ürün yelpazesi ve daha uygun fiyatlarla istenen ürünlerin satın alınabilmesi e-ticaret hacminin hızla büyümesine sebep oluyor. İnsanların güveni her geçen gün artıyor. (Kaynak: Statista)

2. Perakende e-ticaret pazar büyüklüğü 2021 yılında dünya çapında 4,13 trilyon dolara ulaşacak.

E-ticaret pazar büyüklüğü her yıl hızla artmaya devam ediyor. 2014 yılında 1,34 trilyon dolar olan pazar 2018 yılında 2,84 trilyona ulaştı. 2021’de ise global perakende e-ticaret pazarının 4,88 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. (Kaynak: Statista)

3. 2018’de perakende e-ticaret pazarı bir önceki yıla göre %23,3 büyüdü.

Büyümeye devam eden e-ticaret pazarı son yıllarda bir miktar hız kaybetti. Bunun ana sebebi gelişmiş ülkelerde e-ticaret pazarının doygunluk seviyesine ulaşmaya yakınlaşması olabilir. Ancak büyüme hızı diğer sektörlerle karşılaştırıldığında hala çok hızlı. 2018’de yapılan çalışmada 2019 yılı büyüme oranı %21,5 olarak tahmin edilirken 2020 ve 2021’de sırasıyla %19,8 ve %18 olarak öngörüldü. Ancak bu çalışmanın pandemi öncesinde yapıldığını unutmayın. Sokağa çıkma yasakları, AVM’lerin ve mağazaların kapatılması tüm dünyada e-ticaret kullanımını artırdı. Çok yakında doğrulanmış 2020 e-ticaret verilerine ve 2021 tahminlerine erişmiş olacağız. (Kaynak: Statista)

4. 2018 – 2022 yılları arasında e-ticaret pazarlarının en hızlı büyüyeceği ülkeler Hindistan ve Endonezya olacak.

Hindistan 2018 ila 2022 yılları arasında, yıllık ortalama %19,9 büyüme hızı ile perakende e-ticaret sektöründe büyüme şampiyonu olacak. Akıllı telefonlara daha kolay erişim, internet bağlantı hızının artması ve paketlerin ucuzlaması, e-ticarete duyulan güvenin artması bu büyümenin önde gelen sebepleri olacak. Endonezya %17,7’lik yıllık büyüme oranı ile ikinci sırada. Ardından Güney Afrika, Türkiye ve Çin geliyor. Evet, Türkiye e-ticaret verilerine göre en hızlı büyüyecek ülkeler arasında. Bu büyük fırsat çok iyi değerlendirilmeli. (Kaynak: Statista)

5. E-ticaret satışları 2019’da toplam perakende satışlarının %14,1’ine ulaştı.

E-ticaret pazarı bir yandan hızla büyürken diğer yandan da toplam perakende ticaret pazarındaki payını artırıyor. Elde edilen e-ticaret verilerine göre pay 2015’de sadece %7,4 iken, 2018’de 11,9’a ulaştı. 2021 sonunda ise dünya genelinde toplam perakende satışların %17,5’inin internet üzerinden yapılacağı öngörülüyor. (Kaynak: Statista)

6. 2040’da ticaretin %95’i internet üzerinden yapılacak.

Mevcut trend ve büyüme hızı baz alındığında 2040 yılında dünya genelinde yapılacak alışverişlerin neredeyse tamamının internet üzerinden gerçekleştirileceği öngörülüyor. Araştırmacılar e-ticaretin özellikle mobil cihazlar üzerinden yapılacağını bu yüzden firmaların şimdiden mobil e-ticaret alanında yatırımlar yapması gerektiğini belirtiyorlar. (Kaynak: Nasdaq)

7. Çin, dünyanın en büyük e-ticaret pazarıdır.

2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Çin e-ticaret pazarının büyüklüğü yaklaşık 672 milyar dolar. Bu miktar toplam dünya e-ticaret pazarının %40’ı demek oluyor. Amerika 340 milyar dolar ile ikinci sırada yer alırken 99 milyar dolar ile Birleşik Krallık üçüncü en büyük e-ticaret pazarıdır. (Kaynak: Shopify)

8. 2019’da Çin toplam perakende ticaretinin %33,6’sının internet üzerinden yapılması bekleniyor.

Çin, e-ticaretin en hızlı yaygınlaştığı ülkelerin başında geliyor. Dünya ortalamasının çok üzerinde ve Çin’de her geçen gün yeni e-ticaret girişimleri ortaya çıkıyor. 2018’de yapılan bir araştırmada sunulan verilere göre 2014’de Çin’de gerçekleşen perakende satışların %12’si internet üzerinden gerçekleşti. 2018’de bu oran %28,6’ya yükseldi ve bu araştırma 2019’da oranın %33,6 olacağını öngörüyordu. Çin e-ticaret pazarı diğer ülkelerdeki girişimcilerin kesinlikle yakından incelemesi gereken bir pazardır. (Kaynak: Statista)

9. ABD’deki internet kullanıcılarının %80’den fazlası en az bir kez internet üzerinden alışveriş yaptı.

E-ticaret verilerine göre 2019 yılı itibariyle ABD, e-ticaret penetrasyonunun dünyada en yüksek olduğu ülkedir. 2016 yılında Amerikan internet kullanıcılarının %77’si en az bir defa internet üzerinden sipariş verdi. 2020 yılında bu oranın %81,3’e yükselmesi bekleniyor. ABD’nin en köklü ve oturmuş e-ticaret pazarına sahip olduğu düşünüldüğünde Türkiye gibi ülkelerin önünde e-ticaret alanında çok büyük fırsatlar olduğunu söylemek asla yanlış olmaz. (Kaynak: Statista)

10. ABD’deki küçük işletmelerin neredeyse yarısının bir web sitesi yok.

E-ticaret yapmasa bile bir firmanın müşterileri firma veya ürünler hakkında bilgi almak için firmanın web sitesinden faydalanır. Günümüzde makul ücretli birçok servis sağlayıcı ve hatta ücretsiz sunulan birçok çözüm vardır. Web sitesi olmayan bir firma kesinlikle potansiyelinin altında kazanç sağlar. (Kaynak: CNBC)

11. Dünya genelinde 12 ile 24 milyon e-ticaret sitesi var.

Dünyada kaç e-ticaret sitesi var? Bu soruyu cevaplamak o kadar da kolay değil. Aktif olarak ürün ve hizmetlerini internet üzerinden satan firmalar, online pazar yerleri, alışveriş sepeti olsa dahi aktif olmayan firma web siteleri gibi bir çok örnek bulunmakta. Dünya genelinde e-ticaret sitesi kategorisine giren ancak yıllık 1000 dolar ve üzerinde ciro yapabilenlerin oranı oldukça düşüktür. (Kaynak: DigitalCommerce360)

12. En yaygın ödeme yöntemi: Kredi kartı

2017’de yapılan bir anket çalışmasına göre katılımcıların %42’si online alışveriş yaparken kredi kartı ile ödeme yöntemini tercih ettiklerini belirtmişler. Bu oran kredi kartı yaygınlığının ve e-ticarete karşı duyulan güvenin hızla artması ile yükselmeye devam ediyor. (Kaynak: Statista)

13. Erkekler kadınlardan daha fazla para harcıyor.

Erkek ve kadın tüketicilerin online sipariş sıklıkları benzer olsa da yapılan araştırmalar erkeklerin daha fazla harcama yaptıklarını gösteriyor. Bu durum erkeklerin internetten daha lüks ve pahalı şeyler alırken kadınların sıkça uygun fiyatlı moda ürünleri ve süpermarket alışverişleri yapmaları ile açıklanabilir. (Kaynak: KPMG)

14. X kuşağından tüketiciler yıllık ortalama 19 sipariş ile en aktif müşteriler oldular.

Hangi yaş grubu en sık online alışveriş yapıyor? 2017’de KPMG tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada beklentiler Y kuşağının (1981 ile 1996 yılları arasında doğan kişiler) en yüksek sayıda online sipariş vereceği yönünde olsa da X kuşağına mensup kişiler (965 ile 1980 yılları arasında doğan insanlar) yıllık ortalama 19 sipariş adeti ile zirveyi ele geçirmişler. X kuşağındakilerin kariyerlerinin daha ileri aşamalarında olması ve daha geniş ailelere sahip olmaları bu durumun ana sebebi olabilir. (Kaynak: KPMG)

15. 2021’de ABD e-ticaret satışlarının %53,9’unun mobil cihazlar ile yapılacağı öngörülüyor.

E-ticaret yapan herkes mobil cihazlardan yapılan alışverişlerin her gün arttığını bilmeli. 2017’de bu oran sadece %34,5 iken 2021’de e-ticaret satışlarının %53,9’unun akıllı telefonlar üzerinden yapılacağı öngörülüyor. Cihazların ve bağlantı hızının gelişmesi ile geçiş daha da hızlanıyor. Bu durum da firmaların e-ticaret sitelerinin mobil optimizasyonu konusunda acilen adım atması gerekiyor demektir. Bireysel üreticiler ve küçük işletmeler için ücretsiz e-ticaret altyapısı sağlayan inVitrin mükemmel bir mobil deneyimi sunmak için tasarlandı. (Kaynak: Statista)

16. 2021’de dünya çapında e-ticaret satışlarının %72,9’unun mobil cihazlar ile yapılacağı öngörülüyor.

Amerika bir tarafa bırakıldığında, gelişmekte olan ülkelerde akıllı telefonlar ile yapılan online alışverişlerin toplam e-ticaret alışverişlerine oranı çok daha yüksek. Çin, tek başına bu oranın yukarı çekilmesine öncülük ediyor. Ardından Hindistan geliyor. (Kaynak: Statista)

17. Mobil cihazlardan gerçekleşen online satış oranı şampiyonu %46 ile Asya-Pasifik ülkeleri oldu.

Ekonomilerin ve altyapıların hızlı gelişimi sayesinde Asya-Pasifik ülkelerinde mobil cihazlarla yapılan alışverişlerin oranı hızla artıyor. Bu durum firmalar için yeni fırsatlar yaratıyor ve özellikle bu bölgelerde mobil tabanlı e-ticaret inovasyonlarına daha sık rastlanıyor. inVitrin olarak bu trendleri yakından takip ediyoruz ve mağaza sahiplerimizin faydalanması için altyapı hazırlıyoruz.

Müşteri davranışları ile ilgili e-ticaret verileri

18. E-ticaret sitelerini ziyaret edenlerin alışveriş yapma oranı ortalama %2,86.

Bu demek oluyor ki her 35 ziyaretçiden 1’i alışveriş yapıyor. Bu oranı artırmak ise satıcının ve e-ticaret altyapısının özelliklerine kalıyor. Satıcılar ürünlerini listelerken çekici fotoğraflar, detaylı açıklamalar ve hızlı destek sunmalılar. inVitrin ise üzerine düşeni yapıyor ve ziyaretçilerin müşteriye dönmesini kolaylaştıracak tüm önlem ve optimizasyonları hazır sunuyor. (Kaynak: Invesp)

inVitrin’i hızlıca tanıyın…

19. Ziyaretçilerin %41’i sepetlerine attıkları ürünleri satın almadan çıkıyor. Bu oran gerçek mağazalarda %24.

İstatistiklere göre gerçek mağazalardaki sepet terketme (bir ürünü sepete koyup satın almadan çıkma) oranı e-ticarete göre oldukça düşük. Aynı araştırma sepet terketme sebebinin kolay belirlenemediğini bu yüzden firmaların yeterince önlem alamadıklarını da belirtiyor. (Kaynak: BarclayCard)

20. Başka bir araştırma global sepet terketme oranının %70 olduğunu söylüyor.

Farklı zamanlarda ve farklı coğrafyalarda yapılan 40 araştırmayı inceleyerek bir sonuç çıkartmaya çalışan Baymard Institute sepet terketme oranının %55 ile %81 arasında olduğunu ve ortalamanın ise %69,89 olduğunu tespit etmiş. (Kaynak: Baymard Institute)

21. Mobil cihazlardan alışveriş yaparken sepet terketme oranı daha da yüksek.

2018’de yapılan bir araştırma mobil cihazlarla alışveriş yapılırken sepet terketme oranının %85,65 olduğunu tespit etmiş. Kullanılan cihaz bir tablet ise bu oran %80 civarında dolaşıyor. Anlaşılan, ekran boyutu küçüldükçe sepet terketme oranı artıyor. Mobil e-ticaretin her geçen gün yaygınlaştığı gerçeği firmaları acil önlemler ve geliştirmeler yapmaya yönlendiriyor. (Kaynak: Barilliance)

22. Kargo ücreti en önemli sepet terketme sebebi.

Sepet terketme sebepleri hakkında yapılan çalışmalar bazı ortak bulgular ortaya çıkarıyor. Alışverişi tamamlama aşamasında ekstra kargo ücreti istendiğinde müşterilerin %61’i sepeti bırakıp gitmek istediklerini belirtiyor. Alışveriş öncesinde üyelik oluşturmayı zorunlu kılmak %35, karmaşık bir satın alma süreci %27, sitenin güvenlik rozetlerine ve belgelerine sahip olmaması %35 oranında sepet terketme isteğini artırıyor. (Kaynak: Annex Cloud)

23. Yavaş bir web site sepet terketme oranını %75’e kadar artırabiliyor.

Konu hıza geldiğinde ziyaretçiler hiç de anlayışlı davranmıyor. Sayfa yüklenme süresinin beklenenden birkaç saniye bile uzun olması ziyaretçilerin sayfanızı terketmesine sebep oluyor. Daha da kötüsü e-ticaret mağazanızı terkeden ziyaretçilerden %50’si bir daha geri dönmüyor. Bu yüzden inVitrin mağazanıza yüklediğiniz her görseli optimize ediyor, gereksiz detaylardan uzak kalıyor ve sayfa yüklenme süresini minimize etmek için gerekli tüm teknolojik yatırımları yapıyor. (Kaynak: Annex Cloud)

24. En popüler e-ticaret sitelerinin sayfa yüklenme süresi ortalama 1,9 saniye.

İstatistikler başarılı e-ticaret sitelerinin ortak bir özelliği olduğunu gösteriyor: Süper hız. Özellikle mobil cihazlardan mağazanızı ziyaret eden insanlar çok kısa bir sayfa yüklenme süresi yaşamayı umuyorlar. (Kaynak: SalesHub)

25. İnsanların online alışveriş yapmasının ana sebebi: KOLAYLIK

Yedi gün yirmi dört saat alışveriş yapabilme ve evden çıkmak zorunda olmama gibi kolaylıklar insanların alışverişlerini internet üzerinden yapmayı tercih etmeleri için en önemli sebepler olarak sayılıyor. Bunun yanında fiyatları karşılaştırabilme de önemli sebeplerden biri. (Kaynak: KPMG)

26. Müşterilerin %85’i satın almadan önce ürün detaylarını inceliyor.

E-ticaretin insanlara sağladığı en önemli faydalardan biri de ürün detay sayfalarında sunulan ürün fotoğrafları, açıklamalar, teknik bilgiler ve yönlendirmeler. Bu sayede müşteriler satın almadan önce ürün ve marka hakkında daha fazla bilgiye kolayca ulaşma imkanı kazanıyor. Ürün detay sayfalarınızda çekici ve açıklayıcı görseller, kısa ve anlaşılabilir açıklamalar kullanmalı, ürününüzün faydalarına dikkat çekmelisiniz. (Kaynak: Salesforce)

27. Sosyal medyada aktif olan e-ticaret siteleri olmayanlara göre %32 daha fazla satış yapıyor.

Facebook, Instagram, Pinterest ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında aktif ve ulaşılabilir olmak çok önemli. Bu sayede hem e-ticaret sitenize yeni ziyaretçiler çekebiliyor hem de müşterileriniz ile direkt iletişime geçip marka bilinirliğinizi ve size duyulan güveni artırabiliyorsunuz. Her sosyal medya platformu için uygun bir stratejiye ve aksiyon planına sahip olmak çok önemli. (Kaynak: BigCommerce)

28. Müşterilerin %51’i e-ticaret sitelerinde gerçek bir insan ile iletişime geçebilmek istiyor.

Yapılan anket çalışmalarında e-ticaret mağazanızı ziyaret edenlerin %51’inin müşteri temsilcisi ile anında mesajlaşabilme özelliğine sahip olmayı istediği vurgulanıyor. Gerçek bir insan ile muhatap olabilen müşterilerin markaya duyduğu güven ve tekrar alışveriş yapma oranları artıyor. (Kaynak: KPMG)

E-ticaret verilerinden çıkarılması gereken sonuç

E-ticaret pazarı tüm dünyada hızla büyümeye devam edecek. Türkiye ise ortalamanın üzerinde bir büyüme hızına sahip.

Mobil cihazlar ile gerçekleştirilen online alışverişlerin oranı her geçen gün artıyor. E-ticaret sitelerinin sunduğu mobil deneyim mükemmelleştirilmeli.

E-ticaret markaları sosyal medyayı çok iyi kullanmalı ve müşterileri ile bire-bir iletişim kurabilmek için her fırsatı değerlendirmeli.


Ücretsiz E-Ticaret Sitenizi Şimdi Açın!

Şirket sahibi olmasanız bile, e-ticaret sitenizi dakikalar içinde açıp hemen satış yapmaya başlayın.